Σάββατο 9 Απριλίου 2016

Αίσχος: Πετάνε έξω από το λιμάνι τους ‘ξεχασμένους’ άστεγους του Πειραιά - Ανύπαρκτοι Δήμος και ΚΟΔΕΠ (BINTEO) Πηγή: Αίσχος: Πετάνε έξω από το λιμάνι τους ‘ξεχασμένους’ άστεγους του Πειραιά - Ανύπαρκτοι Δήμος και ΚΟΔΕΠ




Ένα νέο Γολγοθά θα ανέβουν οι τρεις Έλληνες άστεγοι της προβλήτας εννέα του Πειραιά, καθώς...

όπως τους ανακοίνωσαν οι εργαζόμενοι του λιμανιού, θα πρέπει να φύγουν κακήν κακώς από τον χώρο που έχουν ονομάσει ως «σπίτι» τους το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της άφιξης τουριστών.

Με αφορμή λοιπόν, την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου, οι ιθύνοντες όπως καταγγέλλουν, τους ενημέρωσαν πως αναγκαστικά πρέπει να αποχωρήσουν από την προβλήτα, όπου έχουν βρει καταφύγιο. Ειδικότερα, στον χώρο αυτό αναμένεται η επιβίβαση μεγάλου αριθμού ταξιδιωτών στα «high speed» καράβια, που ρίχνουν πλώρη για τα γύρω νησιά τον Απρίλιο, λόγω και των διακοπών του Πάσχα. Η εικόνα αστέγων ανθρώπων που έχουν κατασκηνώσει μπροστά στο πρώτο λιμάνι της χώρας, όπως τους είπαν, θα έβλαπτε τον τουρισμό μας…


Ο «διωγμός» των τριών αστέγων

Σε επικοινωνία του ereportaz με τους τρεις συνανθρώπους μας (τον Πέτρο, τον Γιώργο και την Κωνσταντίνα η οποία υποφέρει από προβλήματα υγείας), καταγράψαμε την ανησυχία αλλά και το τεράστιο παράπονο τους, διότι από την πλευρά της πολιτείας δεν έχει βρεθεί ακόμα μια λύση στο πρόβλημα επιβίωσης τους.

Το άγχος του Γιώργου αφορά την γυναίκα της ζωής του, την Κωνσταντίνα, η οποία πάσχει από αυχενικό και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα! Αλλά μετά να μείνει που; Στο παγκάκι; Μας επισημαίνει ότι δεν ζητάει χρήματα, το μόνο που επιθυμεί είναι να βρεθεί ένας χώρος για να μείνουν.


Ο Πέτρος ζει και εκείνος έξω στο λιμάνι του Πειραιά. «Μας έδιωξαν για τους τουρίστες που έρχονται», δηλώνει ενώ δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στον ξενώνα του δήμου λόγω των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την παραμονή του εκεί. Έτσι αναγκάζεται να μείνει στον πρόχειρο «καταυλισμό» του. Όπως αφηγείται, πολλές είναι οι φορές που μένει εντελώς νηστικός διότι δεν περισσεύει πάντα φαγητό από το συσσίτιο που προσφέρει η μητρόπολη και ο δήμος.

Ακούγοντας τους εργαζομένους του λιμανιού να του λένε πως θα πρέπει να φύγει, ανέτρεξε στην άλλη προβλήτα του Πειραιά όπου έχουν μεταφερθεί οι πρόσφυγες και οι μετανάστες για να δει άπαξ και μπορέσει να πάρει και εκείνος μια σκηνή για να μείνει, αλλά κάτι τέτοιο δεν του επετράπη.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο δημοσιογράφος Πέτρος Κουσουλός, είχε συναντήσει πριν από λίγο καιρό τους τρεις αστέγους οι οποίοι εξομολογήθηκαν στην κάμερα της εκπομπής, «Σπίτι μου σπιτάκι μου», τις δυσχέρειες που αναγκάζονται να βιώσουν μένοντας έξω, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Για εκείνους, ο χώρος της προβλήτας, αποτελεί μια προσωρινή σανίδα σωτηρίας- αφού στέγη δεν έχουν ακόμα καταφέρει να βρουν- αλλά και από κει θα αναγκαστούν να φύγουν, μη ξέροντας το αύριο που τους οδηγεί αλλά και ποιος θα είναι ο καινούριος τόπος εγκατάστασης τους.







ΠΗΓΗ.........http://www.reportaznet.gr/2016/04/binteo_9.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.